Allt om chakra

För dig som vill veta mer om chakra och chakrasystemet.

Vad är ett chakra? Finns chakran på riktigt? Kan ett chakra bli blockerat? Hur öppnar man upp ett chakra? Hur balanserar man chakran? Hur många chakran har vi? Vilka färger har våra chakran? Vad säger vetenskapen?

Här får du svaren på dina frågor om chakra och chakrasystemet.


FAKTA OM CHAKRA


Chakrasystemets betydelse

Chakrasystemet

För dig som vill veta mer om chakrasystemet.

Vad har chakrasystemet för betydelse för vår hälsa?

första chakrat

Rotchakrat förbinder dig till jorden och din fysiska kropp.

Första chakrat är basen som alla andra chakran vilar på.

Andra chakrat

Andra chakrat handlar om kreativitet och fysisk njutning.

Kallas sakral-, navel- eller sexualchakrat.

Tredje chakrat

Tredje chakrat är solarplexus som har ansvar för den personliga kraften och är hemvist för egot.

fjärde chakrat

Fjärde chakrat är förankrat till hjärtat, där vår själs energi finns lagrad i hjärtats vänstra kammare.

femte chakrat

Femte chakrat är halschakrat som är kopplat till kommunikation och sanning.

Sjätte chakrat

Sjätte chakrat är pannchakrat som är kopplat bland annat till vår intuition.

Sjunde chakrat

Sjunde chakrat är en positiv polär i kroppen som drar ned högfrekvent kosmisk energi i kroppen.

Känn Energi

Alla kan lära sig att förnimma energi. Det krävs oftast lite övning och vilja. Här får du praktiska tips.


FRÅGOR OCH SVAR

För dig som vill veta mer om kroppens chakra.


Vad är chakra?

Chakra är ett energicentrum som snurrar för att antingen dra in eller ut energi ur kroppen eller fördela energin. Våra chakran utgör också länken mellan det fysiska och det som är icke-fysiskt, t ex våra tankar, känslor och energi som finns runt oss. Våra chakran kan jämföras med transformatorer som kopplar ihop olika energier.

LÄS MER OM CHAKRASYSTEMETS BETYDELSE

Hur många chakra har vi i kroppen?

Kroppen är försedd med hundratals, kanske tusentals chakra, men när vi pratar om chakra och chakrasystemet är det främst sju huvudchakra som är betydelsefulla. Dessa större chakra löper längs en vertikal linje i kroppen, från svanskotan till hjässan.

Dessa sju chakra benämns lite olika. Ibland säger man helt enkelt första chakrat, andra chakrat osv. Första chakrat är rotchakrat.

  • Rotchakrat / baschakrat
  • Navelchakrat / sakralchakrat / sexualchakrat
  • Solarplexus-chakrat / känslochakrat
  • Hjärtchakrat
  • Halschakrat
  • Pannchakrat / tredje ögat-chakrat
  • Kronchakrat / hjässchakrat

Varför ser vi inte chakran?

Då chakra består uteslutande av subtil energi kan vi inte se dem, liksom vi inte kan se elektrisk energi, gravitationskraften eller magnetism.

Var och en av oss är som en prisma som ljuset kan passera igenom och med våra färger lyser vi upp världen.

Har varje chakra en färg?

Varje chakra representeras av en färg som tillsammans bildar en regnbåge av ljus. Första chakrat är rött, som har den lägsta frekvensen, därefter kommer orange, gult, grönt, blått, lila och ljusviolett, som har den högsta frekvensen, och hör ihop med kronchakrat på hjässan.

Färger som vi ser dem existerar egentligen inte i det yttre utan färg är neutrala ljusfotoner i olika våglängder som fångas upp av vårt öga och tolkas i hjärnan som färg. Blinda ser inte färger men de kan ha en utvecklad förmåga att förnimma dess olika frekvenser.

Varför blir det obalanser i våra chakra?

Tänk på en badrumsfläkt. Visst samlar det sig en massa smuts där med tiden? Precis detta händer också med våra chakran. De kan bli blockerade av stagnerad energi, liksom de kan bli underaktiverade och överaktiverade.

Hur vet jag om mina chakran är i balans?

När alla chakran är i balans känner du dig frisk, trygg och harmonisk. Du är flexibel, är handlingskraftig, ser till att tillgodose dina grundläggande behov, har sunda och kärleksfulla relationer, har empati och medkänsla, upplever meningsfullhet och kan uttrycka din sanning liksom dina känslor. Du står stadig under livets alla växlingar. Du lever helt enkelt utefter din fulla potential!

Hur visar sig obalanser i chakran?

När ett chakran är i obalans kan det visa sig på en mängd olika sätt beroende på vilket chakra som är påverkat. Statusen i ett chakra kan påverka alla skikten; det mentala, det känslomässiga och det fysiska likväl som det kan påverka den andliga utvecklingen.

Chakrasystemet är likt en orkester där varje chakra avger sin ton så att de tillsammans skapar en finstämd melodi. När ett chakra hamnar i obalans påverkar det vårt totala välbefinnande.

När vi inte mår så bra sluter sig våra chakran liksom de öppnar sig på full gavel när vi mår bra. Instinktivt ser och vet vi när en människa strålar av hälsa och välmående eller inte.

Kan jag själv stärka mina chakran?

Ja. Genom att ta hand om dina grundläggande behov av rörelse, vila, sömn, näringsrik kost, närhet liksom att tänka konstruktiva och gynnsamma tankar ger du bra förutsättningar för ett chakrasystem i balans. Fler tips får du ovan om du går in och läser på varje enskilt chakra.

Varför kan inte vården operera ett chakra i obalans?

Då våra chakra och chakrasystemet är alltigenom icke-fysiskt går det inte att operera på traditionellt vis. Den moderna läkarvetenskapen saknar utbildning i hur kroppen fungerar på energinivå.

Vad säger vetenskapen om chakra?

Den moderna läkarvetenskapen saknar stöd för att chakra finns på riktigt men det gäller även medvetandet, som också är icke-fysiskt till sin natur.

De kunskaper som den moderna läkarvetenskapen har om kroppen och dess anatomi ger ingen förståelse för vare sig chakra, medvetandet eller att vi existerar på energinivå. Men vi är alla ganska medvetna om att vi har ett medvetande, som kan varsebli den egna kroppen, jaget och omgivningen. Vi kan också känna av den subtila energin i vår kropp, t ex när det blir extra energipåslag vid solarplexus och vi upplever “fjärilar i magen”.

Ny forskning om livet och människans innersta natur har vänt upp och ner på många gamla sanningar. Vi har primärt levt våra liv utefter att världen främst är fysisk, att rymden mellan tingen är tomt och att allt är åtskilt och separerat. Kvantfysiken visar något helt annat.

Hur gammal är kunskapen om chakra?

Kunskapen om chakrasystemet är flera tusen år gammal, liksom chakraflödesterapin som innefattar flera olika metoder för att balansera våra chakra, bland annat chakraflödesmassage. En massage som vitaliserar och balanserar hela chakrasystemet.


Boka chakraflödesterapi
Chakraflödesterapi omfattar ett flertal metoder som balanserar kroppens chakrasystem.

Visste du att

Färgladdning är en egenskap hos kvarkar och gluoner som liknar elektrisk laddning. Denna kraft ligger bakom den starka växelverkan som binder ihop atomkärnor.

Vill du veta mer kan du söka på kvantkromodynamik (QCD – quantum chromodynamics).