Kom ihåg din dröm

Tips hur du kommer ihåg din nattdröm när du vaknar.

Det är inte alltid så lätt att minnas nattdrömmen men det finns några knep du kan testa.


MINNS DIN DRÖM


Bestäm dig för att komma ihåg

Tankens makt är stor. Säg till dig själv innan du somnar att du önskar komma ihåg din dröm.

Förbered dig

Undvik alkohol och läkemedel kvällen innan. Lägg fram papper och penna eller en bandspelare/mobil som en förberedelse. Se till att du inte behöver stressa upp på morgonen men om du behöver bli väckt av ett alarm bör du kunna stänga av alarmet medan du ligger kvar i sängen.

Väck dig själv

Det är lättare att komma ihåg drömmen när vi vaknar mitt i den. Du kan t ex dricka ett stort glas vatten innan du lägger dig så att du vaknar tidigare eller sätt ett alarm. Fram emot tidiga morgonen är det ofta lättare att pricka in drömmen.

Var nyfiken

Ha en nyfiken attityd och en vilja till att komma ihåg din dröm. När du är redo att lyssna och ta till dig drömmens budskap brukar också minnet bli bättre.

Ibland orkar vi helt enkelt inte ta tag i vår livssituation och har en medveten eller omedveten ovilja att lyssna på drömmens budskap. Vi minns då heller inte våra drömmar så bra. Det är helt ok. Drömmarna fortsätter att sända sina budskap till dig oavsett. De brukar bara skruva upp volymen efter hand så att du till sist tvingas lyssna.

Ligg still

Drömmen är undflyende och flyktig så ska du få tag i den kan det vara bra att ligga kvar i samma sovställning och blunda. När du börjar återuppliva minnet av drömmen kan alla nattens drömsekvenser komma som ett pärlband på rad om du har tur. Ibland hör de ihop , där var och en av dem innehåller en ledtråd till dig som är värdefull när du tolkar din dröm.

Ställ frågor

När du försöker minnas din dröm kan du ställa frågor som t ex; var befann jag mig, vad gjorde jag, var det några fler i drömmen etc. Minnet av drömmen kan då träda fram utifrån dina frågor.

Övning ger färdighet

Ju oftare du försöker minnas din dröm desto bättre kommer du att bli att komma ihåg den. Du utvecklar din minnesförmåga allt eftersom du praktiserar den.

Dokumentera

Så snart du fått fatt i drömmen ska du skriva ned eller spela in den så ordagrant som möjligt så som du upplevde den. Du kan också teckna ned din dröm. Ibland kan viktiga detaljer komma fram när du skissar ned din dröm.

Direkt efter vi vaknat kanske vi minns ca 80 procent av drömmen men redan efter åtta minuter minns vi bara en tredjedel och väntar vi ännu längre med att skriva ned drömmen finns det oftast bara fragment kvar om ens det.

Notera känslan

Skriv ned vilka känslor du upplevde i drömmen. Känslorna i drömmen, precis som i verkliga livet, bestämmer om det du upplever går i dur eller moll. Känslorna avgör tonen.

Notera också vilken känsla du hade precis när du vaknade. Var medveten om att den känslan du hade vid uppvaknandet kan påverka tolkningen av drömmen både positivt och negativt.