Är verkligheten en illusion?
Ja, mycket tyder på det.
Vad är egentligen verkligt?
Inom den tusenåriga esoteriska läran har man alltid vetat att verkligheten är en illusion, en sinnenas illusion. Ligger det någon sanning i det? -Ja, även den moderna forskningen visar att vi till stor del lever i en högst subjektiv skapad och redigerad verklighet.
Vi lever inte i det yttre utan vi förnimmer, tolkar och skapar den yttre världen utifrån våra sinnen som gör en inre bild av den yttre världen, som blir som en modell i vårt sinne. -Hänger du med?
Vi upplever världen genom våra sinnen men vad vi oftast inte är medvetna om är att både våra sinnen och vår hjärna lurar oss ständig. Vi kan t ex vara blinda till upp emot 99,9 procent av omvärlden i ett givet ögonblick. Det du ser omkring dig skapas i hjärnan är till stor del grundat på antaganden och modeller av hur världen fungerar och mycket lite högkvalitativ syninformation. Vi ser inte helheten. Beroende på vad vi fokuserar på kan helheten plötsligt ändra karaktär, från att ha varit harmonisk till att bli hotfull.
Detta gäller inte bara synen utan hjärnan sätter ihop alla sinnesintryck till en upplevelse av världen. Hjärnan fyller i tomrummet med gissningar men vad grundar sig dessa gissningar på?
Svar: Dessa gissningar grundar sig till stor del utifrån våra minnen, tidigare erfarenheter och vilka förväntningar vi har.
Men våra minnen är heller inte mycket att lita på, då de till stor del också är en konstruktion. Ju oftare vi tar upp våra minnen till ytan desto mindre objektiva och korrekta blir de.
När man upplever något nytt lagras det i hjärnan. Vi tror att när man tänker tillbaka på det återkallar man det ursprungliga minnet men så är det inte alltid. Varje gång vi tar upp ett minne till ytan kan det bli instabilt, vi kan både lägga till och dra ifrån, så att det blir alltmer falskt.
Hur vet vi då vad som är sant? Är sanningen föränderlig?
Vetskapen om att våra minnen inte återger precis det som hände och att de är föränderliga kan upplevas som oroande men det kan också vara befriande och en stor fördel. När vi förändrar och förlöser våra minnen förändrar vi även hur vi upplever nuet. Vi behöver inte vara låsta och begränsade till det förflutna.
Är inte exakthet viktigt?
Nej, inte alltid för vår hjärna. Hjärnans uppgift är inte att uppfatta världen korrekt utan att förutsäga vad som ska ske härnäst och till viss del ser vi det vi förväntar oss att se. Hjärnan är programmerad för att förutse vad som troligen kommer hända härnäst och använder sig av information från sinnena för att bedöma förutsägelser, som inte begränsas av exakthet, utan som är mer användbara för vår överlevnad.
Våra förutsägelser är som genvägar som också gör oss snabbare och effektivare. Med hjälp av lite information bygger vi en mer komplex simulering av verkligheten. Den simuleringen kallar vi medvetande, den “heliga gralen”, som bygger upp verkligheten.
Är jaget också föränderligt?
Ja, känslan av ett jag är också dynamiskt och föränderligt, då även vår jagupplevelse är en konstruktion. Det hjärnan gör och är intresserad av är att fläta ihop en berättelse. Hjärnan är en helt fantastiskt historieberättare, som också är konstruerad för att göra förutsägelser.
Historierna vi berättar för oss själva är de kanske de största illusioner vi är delaktiga i. Din känsla för vem du är är en illusion, precis som allt annat.
Bortom perceptionen
Perceptionen är vår förmåga att ta in och tolka information utifrån våra sinnen. Men vi kan också ta in information som påverkar våra reaktioner utan att vi har en medveten förnimmelse av informationen. En form av vetande som går rakt in utan att ta vägen om våra sinnen. Perception och medvetande är två olika saker.
Allt tyder på att spädbarn föds medvetna och tar in information redan från födseln. För vuxna är medvetandet som en spotlight och allt runt omkring är mörkt. För barn är det mer som en strålkastare, där allt är upplyst och de är medvetna om mycket mer.
Hallucinationer
Det är inte ovanligt att våra sinnen spelar oss ett spratt emellanåt och att vi hallucinerar. Vardagens olika hallucinationer kan vara att vi hör mobilen ringa eller pipa t ex. Det är först när vi kollar mobilen som vi upptäcker att ljudet kom inifrån svarare än utifrån.
Smärta
Det är inte bara våra fem sinnen som ger oss subjektiv information utan även smärta kan liknas vid en konstruktion och kan variera mellan olika individer. Vi tolkar t ex inte ett nålstick som smärta förrän informationen når hjärnan. Smärta är en subjektiv upplevelse.

Lev i illusionen!
Det enda vi kan vara säkra på är att det vi förnimmer inte är det som finns där. Världen inne i våra huvuden är en konstruktion av våra hjärnor som bygger på sensorisk information och minne för att skapa en medveten upplevelse.
Det är inte så att vi helt och hållet hittar på världen men det är är en konstant uppdatering mellan vad vi ser, vad vi minns och vad vi förväntar oss. Det är dansen mellan de tre som ger oss känslan av verklighet. -Vår högst subjektiva redigerade verklighet!
När vi förstår hur det fungerar kan vi också medvetet utnyttja sinnenas makalösa förmåga att simulera verkligheten och därmed påverka vår egen upplevelse. Det finns ett oändligt antal sätt att göra detta på!